T K

Akbank T.A.Ş. - Money Charger Projesi

Proje İçeriği

Ana bilgisayarlar (Mainframeler), onlarca yıldır, özellikle bankalar olmak üzere, birçok kuruluşun bilgi işlem gücü olmuştur. Ancak, daha fazla bilgi işlem gücüne duyulan ihtiyaç ile devam eden BT maliyetlerini daha yakından kontrol etme ihtiyacı arasındaki eski veri merkezi savaş oyunu asla sona ermemekte ve günümüzün büyük ticari veri merkezlerinde her zamankinden yoğun bir şekilde devam etmektedir. Artan çevrimiçi işlemler, web istekleri, mobil istekler, toplu işler, anlık sorgular, veri ambarı analizi ve daha fazlası. Bu arada, mobil, büyük veri, iş analitiği, bulut (bilgi işlem ve depolama), dijital ödeme, algoritmik ekonomi ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi yıkıcı teknolojiler de giderek daha fazla baskı altında olan mainframe veri merkezi sistemleri üzerindeki etkileri artırıyor. Mainframe iş yükleri genişledikçe ilgili maliyetler artıyor. Mainframe maliyetleri genel teknoloji işletim bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bütçeler artan baskı altında kaldıkça maliyet azaltma Bankacılık sektörünün gündeminin en üst sıralarında olmaya devam ediyor. Son zamanlarda Akbank olarak CPU kullanımımız beklenen trendi aştı. Bu nedenle, kritik iş hizmetlerini aynı seviyede veya daha iyi şekilde sunmaya ve bunu daha ucuza yapmaya devam edebilmemiz için mainframe maliyet optimizasyonuna ihtiyaç duyduk. Böylece Money Charger adlı bu optimizasyon projesine başladık. BT üst yönetimi projeye dahil oldu ve tüm BT ekiplerinin hedefe ulaşmak için çok bilinçli ve sürekli çaba sarf etmeleri için yüksek öncelik verdi ve sonunda başardık. BT Kurumsal Mimari ve Altyapı Uygulamaları ekibi tarafından yönetilen projeye, BT'den 84'ten fazla ekip (BT'de yaklaşık 160 ekip var) katkıda bulundu. Tüm ekiplerin değişikliklerini planlaması için proje önceliklendirilip ve 1. öncelikli olarak konumlandırıldı. Projenin kapsamı ve büyüklüğü konusunda aşağıda program sayıları önemli bir fikir verecektir;  300’den fazla online Cobol Programı değiştirildi  700’den fazla batch Cobol Programı değiştirildi  500’den fazla Cobol JCL’i değiştirildi.  500’den fazla Cobol JCL’i silindi.  500’den fazla Cobol Batch’i silindi. Projeyi aşamalı olarak yürütmek ve projenin ilk ayında ilk sonuçları almak ekipler için bir başka motivasyon kaynağıydı. Öncelikle yüksek CPU kullanımına neden olan sorunları tespit etmek ve sorunların nerede oluştuğuna işaret etmek için detaylı bir analiz yapıldı. Böylece odak alanları belirlendi. Maliyetleri optimize etmek için çeşitli yöntemler kullandık. Bu yöntemlerin tümü beş başlık altında kategorize edilebilir: - Batch Optimizasyonu - Online Program Performans Ayarlaması - Kanaldan Backend’e İletişim Optimizasyonu - SFTP (Secure FTP) Konfigürasyonu ve Ayarlanması - İşlerin ve Veritabanlarının Ayarlanması Detayları destekleyici ek dokümanda bulabilirsiniz. Mainframe, dijital iş için stratejik platform ve omurga olmaya devam edecek ve maliyet optimizasyonuna odaklanmaya ve giderleri performansla dengelemeye devam edeceğiz.


Projenin Amacı

Ilker.Altintas@akbank.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projemizi mevcut bir işleyişi iyileştirmek için gerçekleştirdik. Bankamızda yoğun olarak Mainframe sistemi kullanılmaktadır. Mainframe sisteminde sahiplenme maliyeti dışında kullanılan CPU miktarına göre aylık ücretlendirme yapılmaktadır. Yapılan proje ve taleplerle yeni programlar eklendikçe CPU tüketimi paralel olarak artmaktadır. 2017 son çeyreğinde bu artışın birkaç ay beklenenin ciddi seviyede üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Money Charger - Mainframe CPU Optimizasyon projesi başlatılmıştır. Yapılan düzenlemelerle sistemler daha hızlı ve etkin hizmet vererek müşteri memnuniyeti artırılmıştır. Gereksiz işlerin temizlenerek elde edilen performans kazanımı ile bakım ve işletim maliyetlerinin de azaldığı görülmüştür.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemizdeki en büyük inovasyon ek bir bütçe, araç, kaynak kullanmadan tamamen mevcut kaynak ve imkanlarla ciddi maddi kazanımlar sağlanmasıdır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje süresince üst yönetimin desteğini etkin bir şekilde aldık. CIO’muz projenin Teknoloji’nin en öncelikli projesi olduğunu ekiplerle paylaştı. Bölüm Başkanlarımız program bazlı optimizasyon toplantılarına katıldı. CPU kullanımları düzenli ve detaylı olarak yayınlandı. Müdürlerimiz optimizasyon fırsatlarının uygulamasına öncelik verdiler. Üst düzey yöneticilerimizle aylık toplantılar yapılarak çalışmaların üzerinden geçildi, gelinen durum, iyileştirme sonuçları ve yapılabilecek düzenlemeler tek tek değerlendirildi.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Optimizasyon çalışmaları öncesinde Mainframe donanım kapasite artışı planlanmaktaydı. Yapılan optimizasyonlarda mevcut donanımın çok daha uzun süre ihtiyaçları karşılaması sağlanarak kapasite artışı önemli bir süre için ötelendi. Yapılan düzenlemelerle sistemler daha hızlı ve etkin hizmet vererek müşteri memnuniyeti artırıldı. Gereksiz işlerin temizlenerek elde edilen performans kazanımı ile bakım ve işletim maliyetlerinin de azaldığı görüldü. 2018 başından bu yana $/TL parite değişimi de sağlanan kazanımın değerini kat be kat artırmıştır. Geldiğimiz noktada proje, Teknoloji, Finans, Satınalma bölümlerine fayda sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje ile birlikte; • Online ve Batch programların DB2 aylık CPU kullanımı %68 düşmüştür. • JCL akışlarının (programlar ve DB2 dahil) aylık CPU kullanımları %41 düşmüştür. • Online programların DB2 CPU kullanımları ayın peak gününde %45 düşmüştür. • Batch programların DB2 CPU kullanımları ayın peak gününde %64 düşmüştür. • Açık sistem DB2 CPU kullanımları ayın peak gününde %51 düşmüştür. • Bankadaki en yüksek CPU tüketiminin olduğu Mobil Login sürecinin CPU tüketimi %73 düşmüştür. CPU kullanımındaki tüm bu düşüşlerle; • Mainframe CPU kullanım maliyetleri - Bugüne kadarki gerçekleşen en yüksek değere göre %44 - Proje yapılmadığı durumda şu anda oluşacak değere göre %54 düşmüştür. • Servislerimizin hızlanması Müşteri deneyimine önemli katkılar sağlamıştır. • İşletim ve Bakım maliyetlerimiz ciddi anlamda düşmüştür. Ve son olarak ; • Optimizasyon çalışmalarında yapılan işlerle servis tabanlı maliyetlendirme modelini kurmamız kolaylaşmıştır. Kısacası Mainframe CPU kullanım maliyetlerimiz projeyi yapmasaydık şu an olacağımız duruma göre %54 düşürülmüş olup 3 yıllık dönem için milyon dolar seviyesinde kazanım sağlanmıştır. Mainframe, dijital iş için stratejik platform ve omurga olmaya devam edecek ve maliyet optimizasyonuna odaklanmaya ve giderleri performansla dengelemeye devam edeceğiz. Proje ek dokümanında proje öncesi ve sonrasındaki CPU kullanımları gösterilmektedir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

BT Kurumsal Mimari ve Altyapı Uygulamaları ekibi tarafından yönetilen projeye, Teknoloji'den 84'ten fazla ekip (Teknoloji'de yaklaşık 160 ekip var) katkıda bulundu. Gereken noktalarda iş birimi desteği de alınmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemizde iş birliği kurulan, destek alınan bilişim şirketi olmamıştır. Tamamen iç kaynaklar kullanılmıştır.